A mesék szerepe a játékban

 

A klasszikus mesék egyszerre szórakoztatnak, és megtanítanak az élet igazságaira, és az értékekre. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a mesék fontos szerepet töltenek be a gyerek életében, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában kapják a történeteket. 

Főleg a kisebbek számára, akik még nehezen tesznek különbséget mese és valóság között, fontos, hogy a mesét ne csak a TV-ben lássák, hanem egy felnőttől élőben hallják, akitől rögtön lehet kérdezni is, vagy megbeszélni a mese tanulságát. Még izgalmasabbá, élményszerűbbé válik a mese akkor, ha a szülő nem olvassa azt, hanem fejből mondja. 

A szakemberek szerint minél több nyitott dolgot csinál a gyerek (olyan dolgokat, amiknek nincs beszabályozott, előre megírt menetrendje, hanem szabadon alakítható), annál jobban fejlődik a kreativitásuk, a képzelőerejük. Éppen ezért jól használhatjuk a meséket játék közben, hiszen így nem válik unalmassá a századjára ugyanúgy elmesélt történet, hanem a játék során kicsit csavarhatunk a mesén, vagy más szavakkal mondhatjuk el, vagy éppen tágabban beszélgethetünk róluk.

A nagy klasszikusok, pl. Grimm, Andersen, magyar népmesék) sokféle játéknak adnak alapot. A klasszikus mesék lényege, hogy nagyon leegyszerűsített, sarkosan megrajzolt karakterekkel mutatják be az alapvető értékeket. Ezeket a meséket általában mindig ugyanúgy meséljük végig, és itt a tanulságról lehet részletesen beszélgetni, esetleg az életből hozni hasonló példákat, mint amikkel a mese hőseinek kellett szembenézniük.

 

Mellettük vannak újabb, de még mindig klasszikusnak számító mesékhez (pl. Kisvakond, Disney)  kapcsolódó játékok is, és szép számmal akadnak olyan játékok, amik a mozikban aktuálisan nézhető mesekedvenceket elevenítenek meg.

 

Az újabb mesék esetében azonban  érdemes arra odafigyelni, hogy a játék közben tényleg adódjon lehetőség történetmesélésre, beszélgetésre, és minél több új, ismeretlen fordulatot csempésszünk a mesékbe, hogy ezáltal is formálódjon a gyerekek gondolkodásmódja.