FARSANG, A TAVASZVÁRÓ MULATSÁG

 

A farsang valóban két egyházi ünnep közé ékelődik. Egészen a Vízkereszttől tart, és a tavaszváró mulatság végét, a nagyböjt kezdete, azaz a hamvazószerda jelenti. 

Hazánkban a hagyományok szerint, a farsangi kavalkádnak csupán a végét szoktuk ünnepelni, a farsang-vasárnapot, a farsang-hétfőt és a húshagyó-keddet. 

A farsang a végtelen vidámság és öröm ünnepe, melyeknek visszatérő eleme a télűzés és a téltemetés, melynek szerves részei az eredetileg ijesztő maszkok és jelmezek. 

Egyes vidékeken a farsang alatt jelmezes csoportok, főleg gyerekek, jártak házról-házra és gyűjtöttek adományokat verses vagy énekes köszöntőkkel, míg más tájakon a farsangi menet hagyománya terjedt el, ahol a falvak apraja-nagyja részt vett, és drámai játékokat adtak elő. 

Hazánkban a legnépszerűbb hagyomány a mohácsi busójárás, melyet 2009-ben az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségévé nyilvánított. 

A jelmezes felvonulások mellett hosszú évszázadok óta ez a szezon a lakodalmak és a disznótorok időszaka is: hiszen ilyenkor a nagy dőzsöléssel a természetet buzdítják, hogy bővelkedő termést hozzon! 

Mi, a Játék Most-nál arra törekedtünk idén, hogy minél több kiegészítő és jelmez legyen elérhető számotokra, így tervezve a készülődést az ovis vagy kisiskolás farsangi mulatságra. Kiselítőnek összeválogattunk néhány íz terméket, jelmez és farsangi kiegészítő kategóriában

Farsangi jelemezt vagy kiegészítőt keresel?

KATTINTS IDE!

>