Hogyan válassz játékot a gyereknek?

 

Bár a kérdés egyszerűnek tűnik, érdemes mindig körültekintően választani játékot. Amelyik játék az egyik gyerek számára tökéletes, és napi szinten használt, az más gyerek számára lehet teljesen érdektelen, és ezért gyorsan a játékdoboz mélyére kerül. Abban pedig valószínűleg egyetértünk, hogy a legrosszabb, ha a játékra kiadott összeg kárba vész és még felesleges szemetet is termelünk.

 

Mire érdemes tehát odafigyelni a játék választáskor?

  • Vegyük figyelembe a gyerek nemét, korát és érdeklődését
  • Milyen a gyerek fejlettségi szintje
  • Gondoljuk át, hogy mi a célunk a játékkal
  • Gondoljuk át, hogy mennyi időnk lesz együtt játszani a gyerekkel

 

A gyerek neme, kora és érdeklődése

Régebben teljesen egyértelmű volt, hogy a lányoknak babát, a fiúknak pedig kisautót adtak a szülők a kezükbe. Ma azonban sokkal többféle játék elérhető, és a gyerekek a nemüktől függetlenül találhatnak közöttük az érdeklődésüknek megfelelőt.

Tipikus kislányos játék mondjuk egy öltöztethető baba, egy fodrász szett, egy tündéres kifestő, egy ékszerkészítő készlet vagy egy szép fésülködőasztalka.

Tipikusan kisfiúk számára választott játék az autópálya, a sürgősségi (rendőr, mentő, tűzoltó, katonai) készletek, a barkácspult, a robot vagy a lézerkard.

 

Vannak azután olyan játékok, amik teljesen függetlenek a nemektől, ilyen lehet például egy társasjáték, lovas készlet, a farmos játékok vagy éppen egy puzzle.

Ha pedig egy kislányt az tesz boldoggá, ha kisautót tologathat, vagy egy kisfiú szívesen tölti az időt például játék konyhával, akkor az ő számára az a tökéletes választás. Végeredményben mindig az a fontos, hogy a gyerek szívesen játsszon a játékkal.

A legtöbb játékon fel van tüntetve, hogy melyik korosztály számára javasolt. A gyártók szerencsére gondoskodnak róla… Ez hasznos információ, de itt is vegyük figyelembe a gyerek érdeklődését és fejlettségét. Az életkori besorolásnál egy dolog mindenképpen fontos: a biztonság érdekében mindig olyan játékot válasszunk, ami nem tartalmaz olyan kis részeket, amik a gyerek torkán megakadhatnak, erre különösen 3 éves kor alatt kell figyelni.

A bébi korban lévő gyerekek számára elsődleges fontosságú, hogy megismerjék a környezetüket, és a játék a számukra leginkább interakció a szülővel vagy azzal a személlyel, aki fogja őket, akit látnak. A bébik figyelmét elsősorban az élénk színű játékok keltik fel, illetve azok, amik gombnyomásra vagy mozgatásra csörögnek, zenélnek vagy más hangot adnak ki. A bébik látását és szem-kéz koordinációját valamint fogó készségét fejlesztik azok a puha kockák, labdák, amiket meg tudnak ragadni, és magukhoz tudnak húzni.

A totyogó korban lévő gyerekek nagyon szeretnek építőkockákkal, formabedobókkal, és más olyan játékokkal játszani, ahol részeket kell egymáshoz illeszteni (pl. öltöztetős játékok). Jó, mert erőteljesen hozzájárul a fejlődéshez Remek ötlet ebben a korban mindenféle egyszerű hangszer (cintányér, mikrofon, dob, rumbatök, xilofon), amit rázhatnak, üthetnek a gyerekek, nem utolsó sorban zajt csinálva.

A nagyobb gyerekek számára minden olyan játék megfelelő lehet, amivel problémákat oldhatnak meg, vagy amiben használniuk kell a fantáziájukat. Ilyenek például a szerepjátékok, amikkel a gyerekek különféle helyzetekbe képzelhetik magukat, és kipróbálhatnak foglalkozásokat.

Minden életkorban érdemes úgynevezett „nyitott” játékot választani, amivel a gyerek többféleképpen is tud játszani, így jobban tudja használni a képzeletét, a kreativitását és a problémamegoldó képességét.

 

Mi a játék célja?

Gondoljuk át a vásárlás előtt, hogy azt szeretnénk, hogy a gyerek remekül szórakozzon, kellemesen töltse el az idejét, vagy az a cél, hogy tanuljon a játék során valamit, vagy fejlődjön valamilyen képessége?

Ha fejlesztő játékot keresünk, akkor fontos, hogy azt a gyerek fejlettségéhez igazítsuk. Ha a logikáját szeretnénk erősíteni, akkor olyan játékot válasszunk, ami elgondolkoztatja, de nem túl nehéz neki megoldani, ha az ügyességét szeretnénk fejleszteni, akkor ugyanígy legyen számára kihívás, de nem lehetetlen küldetés a játék célja.

 

Játék közösen vagy egyedül

Amikor kiválasztjuk a játékot, nagyon fontos, hogy gondoljunk arra, hogy a játékkal tud-e majd egyedül is játszani a gyerek, vagy hogy egyáltalán szükség van-e erre. Ez a kérdés leginkább akkor szokott felmerülni, ha egy gyerek van a családban, vagy a gyerekek között nagy a korkülönbség. Ha a gyerek sokat játszik egyedül (vagy kénytelen sokat egyedül játszani), akkor figyeljünk oda a vásárláskor, hogy a játékkal élvezetesen lehessen egyedül játszani. Ilyen játék mondjuk a színező, a puzzle, a gyurmakészlet, az öltöztetős játékok, építőjátékok. Persze ezekkel is élvezetesebb a játék, ha oda tudunk ülni a gyerek mellé, és közösen játszunk. Tipikus többszereplős játékok a szerepjátékok, a társasjátékok, az autós versenypályák, az ékszerkészítők, a szabadtéri sportjátékok.

 

>