A Montessori játékok

 

A legtöbb szülő már hallott a Montessori módszerről, amit több mint 100 évvel ezelőtt Maria Montessori olasz orvos, pedagógus és pszichológus dolgozott ki. Montessori módszere nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a szülők között. A módszer kifejezetten fejlődés-orientált, gyerek-fókuszú. Olyan tevékenységeket ösztönöz, amik a gyerekeket a koruknak és fejlettségi szintüknek megfelelő tevékenységekbe vonja be, és ami játékosan fejleszti a kognitív, társadalmi, érzelmi és fizikai képességeiket. 

Kicsit lefordítva a Montessori elvek a következőket jelentik.

Mindig az adott gyermek áll a fejlesztés középpontjában. Minden gyerekkel úgy kell foglalkozni, ami az ő egyéni érdeklődésének és fejlettségének megfelelő. Legyen számára mindig érdekes és előremutató a foglalkozás.

Vonjuk be a játékba a gyerek lehető legtöbb érzékszervét! Minél több oldalról tapasztalja meg a gyermek a feladatot, annál jobban bevonódik, és jobban képes tanulni.

Fontos a gyerek önállósága. Miután a szülő megmutatja nekik a játék lényegét, érdemes őket hagyni, hogy önállóan fedezzék fel a feladatot, és javítsák saját magukat, ha hibáznak. Ehhez nagy türelemre van szükség a szülő részéről. De minél többet gyakorol a gyerek, annál jobban megtanulja a feladatot, és egyben ezzel arra is megtanítjuk, hogy kitartóan gyakoroljon olyan dolgokat is, amik nem mennek neki készség szinten. Mindehhez biztosítsunk a számára inspiráló és támogató környezetet!

Mindehhez használjuk olyan speciális eszközöket, amikről az évek során már kiderült, hogy támogatják a gyerekeket és a fejlődésüket. 

A módszer gyakorlásához nem kell feltétlenül speciális iskolába, vagy csoportba vinni a gyerekeket, hiszen számtalan olyan tevékenység létezik, amikkel otthon is gyakorolhatunk, mégpedig a gyerekek számára fontos és élvezetes játékokon keresztül.

Nézzük, milyenek a tipikus Montessori játékok!

Nincs egyértelmű definíciója a Montessori játékoknak, de van pár alapelv, amit mindenképpen fontos szem előtt tartani a választás során.

A játék alapanyaga legyen természetes anyag: fa, fém, gyapjú vagy kő. A műanyag játékok sincsenek azonban egyértelműen kizárva a Montessori játékok közül, ha egyébként megfelelnek a többi alapelvnek.

A játék legyen egyszerű, és ne tartalmazzon zavaró, figyelemelterelő elemeket, hogy a gyerek önálló játszását támogassa. Ez lényegében annyit tesz, hogy ne legyen elemes, önmagától működő. Így válik lehetővé a nyitott játék, vagyis a gyerek döntheti el, hogy milyen módon játszik a játékkal, és így fejlődik a képzelőereje.

A játék legyen egyfókuszú, vagyis koncentráljon egy készség fejlesztésére és gyakorlására.

A játék alapja legyen reális. Vagyis ne egy rajzfilm karakteren alapuljon, hanem inkább egy valós személyen vagy szituáción. A gyerekek szeretik a körülöttük lévő világot megismerni és másolni, főleg kisebb korban. 

Az egyik és legfontosabb dolog a játékválasztás során: a kevesebb mindig több! Ahelyett, hogy a gyerekszobát telezsúfoljuk különböző bonyolult játékkal, amik elvonják a fókuszát, lehetőleg tartsunk kevesebb, egyszerűbb, és jól megválasztott játékot, amik így hosszabb ideig lekötik a kicsiket. 

Nézzük tehát, miből célszerű választani!

Kiváló Montessori jellegű játékok a bébik számára a csörgők, azok a dolgok, amiket meg tud ragadni, és magához húzni, a tapintásfejlesztő labdák, a rágókák.

 

Később, nagyobb korban szerepet kaphatnak a formatornyok, a formabedobók, a formapuzzle-ök és az építőkockák.

 

 

 
  1. Fisher-Price formaevő dobozka
    Akciós ár 4 270,25 Ft Lista ár 4 495,00 Ft

Még később bevethetjük a bonyolultabb puzzle-öket, a gombolós, bújócskák kukucska játékokat és azokat a könyveket, amik a formák és színek felismerésére tanítanak.

 

 

 
  1. Melissa and Doug Készségfejlesztő játék, Tanuló maci, öltözködés
    Akciós ár 6 070,50 Ft Lista ár 6 390,00 Ft